„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja pt: Jak gotowano na Grodzisku w Łęczu, czyli dawne Łęcze "od kuchni"
mająca na celu
zwiększenie
atrakcyjności turystycznej Łęcza, poprzez utworzenie miejsca
prowadzenia pokazów z zakresu kuchni łużyckiej - dawnych mieszkańców
Wysoczyzny Elbląskiej.
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii
rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”
z wyłączeniem projektów grantowych oraz operacji w zakresie podejmowania
działalności gospodarczej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zakłada ona utworzenie miejsca prowadzenia pokazów i warsztatów z zakresu dawnej kuchni z ziem Wysoczyzny Elbląskiej- m.in. kuchni łużyckiej. Operacja jest nawiązaniem do grodziska w Łęczu, którego datowanie szacuje się na epokę brązu, czyli okres kultury łużyckiej, jest to tzw. grupa warmińsko-mazurska.
Rezultatem
projektu jest odtworzenie „kuchni” wg kultury łużyckiej, będzie to stanowisko
eksperymentalne, odtwórcze, nawiązujące do Grodziska w Łęczu, które datuje się
właśnie na okres kultury łużyckiej.